E22 AB:s arbete 2006–2010

År 2006 grundas bolaget E22 AB – ett samverkansprojekt mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Region Östergötland, Region Kalmar Län, Region Blekinge och Region Skåne. Bolaget väcker direkt uppmärksamhet där både dåvarande statsminister Göran Persson och folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg utlovar fler investeringar i E22 inför valet 2006.  

Under den kommande mandatperioden är också E22 i fokus. Dåvarande infrastrukturminister Åsa Torstensson och dåvarande finansministern Anders Borg prioriterar i ett flertal uttalanden E22 och lanserar 2008 ett stort infrastrukturpaket med investeringar i Skåne och Blekinge.  

I valrörelsen utlovar både Fredrik Reinfeldt i Alliansen och Mona Sahlin för de Rödgröna ytterligare investeringar i E22. Redan då är också Förbifart Söderköping ett hett samtalsämne.  

Urval av nyheter

Första spadtaget på E22 i Skåne (2010-09-03)

I dag togs första spadtaget på E22 i Skåne av bl.a. infrastrukturminister Åsa Torstensson. Det är 20 km av sträckan Gårdstånga-Linderöd som byggs till motorväg för drygt 600 miljoner kronor. Sedan Handelskammaren och regionerna längs vägen bildade E22 AB för fyra år sedan har det investerats och beslutats om satsningar i E22 om totalt 5,2 miljarder kronor.

Debatt i dagens samhälle (2010-11-26)

Debatt i Dagens Samhälle: Ge Sydostsverige chans att utvecklas. Investera i E22 och bygg längre, sammanhängande sträckor så kan miljarder sparas, uppmanar E22 AB:s styrelse i en gemensam debattartikel idag.

Fler nyheter om E22 AB verksamhet hittar du här